22 Kasım 2019 Cuma

Solucan Gübresi Tarım İçin Neden Önemlidir?

Sebze, meyve ve bitkilerin verimli olması, topraktaki organik maddelerin kalitesine bağlıdır. Kök ve çevresindeki hastalıkları savurucu etki gösteren solucan gübresi, bu hastalıklara karşı bir direnç sağlar.

Çok uzun yıllar dünyada varlıklarını sürdüren solucanlar bu yüzden toprağın kalitesini arttırması açısından önemlidir. Sölom adı verilen sıvıyla birlikte gübreye katılan bu maddeler, yararlı mikroorganizmalar ve azot üreten bakterilerle birlikte bitkinin büyümesini sağlayan doğal enzimleri üretir. Böylece toprak organik maddelerce zenginleşir.

Bir tarım faaliyetine başlayan uzman için en önemli konu gübrelerdir. Gübre kullanımı konusunda bilinçlendiren çiftçiler ve Ziraat Mühendisleri, boyları 25-100 mm arasında değişen bu minik canlıları yakından tanır. 15-25 arası sıcaklıklarda yaşayan solucan gübreleri, nemi çok sever ve bizim için toprağın altında çalışırlar. Besin zincirine büyük katkısı olan bu küçük canlılar, oksijene ihtiyaç duyar ve karanlıkta yaşarlar.

Günde kendi ağırlıklarının yarısı kadar besin tüketen solucanlar, bu oranın yarısı kadar gübre üretirler. Yani 50 kilo ağırlığındaki yaklaşık 100 bin solucandan 25 kilo gübre çıkar. Ana besin maddesi olarak hayvan gübresi tüketirler ve çürümüş sebzeler, meyve atıkları gibi maddelerle karıştırılarak tüketim gerçekleştirilir.

Solucan için önemli olan üreme süreci de haftalık olarak gerçekleşir ve böylece kısa sürede daha fazla gübre üretme kapasitesine sahip olabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder