21 Mart 2018 Çarşamba

Stephen Hawking Neden En Büyük Bilim İnsanlarından Biriydi?

21 Yaşında gittiği doktor tarafından ölümcül bir hastalığa yakalandığı söylendi. Kaslarının kontrolünün yavaş yavaş kaybedeceğini söyleyen doktor 2 yıllık ömrünün kaldığını da Stephen Hawking’e haber vermiştir. Bu sorunlar karşısında hiçbir zaman üzülmeyerek hayatına devam etmiştir. Doktorun bu söyledikleri karşısında tek düşündüğü, beyne bir şey olacak mı kaygısıydı. Doktorların zaten 2 yıllık ömür biçtiği Hawking yarım asır yaşayarak birçok olayın kanıtını da ortaya çıkarmıştır.

Stephen Hawking, geçmişten günümüze birçok bilim insanının önüne geçmeyi başaran ve çağımızın en bilgin insanı unvanına kavuşan bir fizikçi, yazar, oyuncu kişiliktir. Aslında günümüzün en büyük bilim insanı arasına girmesini sağlayan en büyük faktör de kara delik teorisidir.

Kara deliklerin aslında gün geçtikçe büyüyerek devam etmesiyle bilinen yanlışı tamamen ortadan silerek, kara deliklerinde kütle kaybettiğini ve bu kütleden yayılan enerjiye de “Hawking Radyasyonu” adını vermiştir. Bunun yanı sıra Big-Bang teoremini de savunan ve açıklık getirmeye çalışan bir bilim insanıdır.

Aslında onu bu kadar önemli hale getiren durumda, yaptığı hiçbir çalışmaları yazarak değil tamamen düşünerek gerçekleştirmesidir. Geçirmiş olduğu hastalıktan dolayı yalnızca yüzünde ki birkaç kasa hakim olabilen Hawking, bütün çalışmalarını sadece düşünerek gerçekleştirmiştir. Öyle ki insanın beyninden geçen düşünceleri sesli bir ortama dökecek bir sistem dahi hazırlanabilmiştir. Yalnızca ilk gününden itibaren aynı ses tonunu kullanan Hawking, bu konuda ses tonunu da markalaştırmıştır.

Bilime katkıda bulunmak için birçok kitaplar yazmıştır. Bunların yanı sıra çocuklar içinde bilgilendirici kitapları da bulunmaktadır. İnsanlığı çocukları kurtaracağına inanan Hawking, onları bilgilendirmek için yazdığı çoğu kitabında mesajlar çocukların anlayabileceği düzeyde yer almıştır. Birçok dizide de oynayan Hawking, üstün kişiliği sayesinde kendisine verilen rolleri bile değiştirerek kendine uygun bir senaryo hazırlamıştır.

Günümüzde Newton’ın ve Einstein’in önüne geçerek neredeyse en doğrusal bir şekilde ilerleyen bilim insanı olmuştur. Yazmış olduğu 600 sayfalık bir kitapta sadece Einstein’ın e=mc2 formülünü açıklamıştır.

Son olarak 14 Mart 2018 tarihinde gözlerini dünyaya kapatmıştır.

 

 

2 yorum:

  1. Güzel bir derleme olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. metmet oduncu21 Mart 2018 04:33

    yaşantısı insanlara büyük bir ders niteliğinde.

    YanıtlaSil