29 Eylül 2017 Cuma

Bilim ve Teknoloji nedir

Bilim ve teknoloji, özellikle çağımızı etkileyen ve birbirine doğrudan bağlantılı olan, iki önemli alandır. İki ayrı tanıma sahip olarak açıklayabileceğimiz bu kavramlar, günümüz dünyasında birçok önemli ihtiyaca cevap verebilir olguların başında gelmektedirler.

Bilim; Özellikle evrenin incelenmesi ve benzer önemli konularda, deneyler yaparak durumun gerçekliği üzerinde çalışmalar yapan ve düzenli bilgiler ile bu çalışmaları yürüten, önemli bir ilimdir.

Teknoloji nedir sorusunun tanımı ise; Sanayi dallarında kullanılan işleyiş yöntemleri, üretimde kullanılmakta olan aygıtlar, araç ve gereçleri kapsayan uygulama bilimidir.

Bilimin genel yapısına baktığımızda, neredeyse her alanda teknolojiden yararlandığını görebiliriz. Teknoloji ise, bilimsel verileri göz önüne alarak, gelişimini daha hızlı bir şekilde sürdürmektedir.

Bilimin temel taşları, öncelikle araştırma, sonrasında gözlem ve en sonunda ise deneydir. Bilimin kesin ve genel kuralları bulunmaktadır. Teknoloji ise, bilimin kesin ve genel kurallarına göre, insanların hayatlarını kolaylaştırabilmek adına oluşturulan mekanik aletlerdir.

Teknolojik gelişmelerin alt yapısını, bilim oluşturmaktadır. Bilim araştırma, deneme ve geliştirme yaparak, bilginin en somut halini, teknolojinin önüne sunmaktadır. Teknoloji ise bilimin sunduğu bilgiler ışığında, insan yaşamını kolaylaştıracak yeni araç ve gereçlerin üretimini sağlamaktadır.

Özetleyecek olursak, bilim teknolojinin AR-GE çalışmasıdır. Bilim konuları ile uğraşan, belirli bir eğitimden geçmiş insanlara ise, Bilim İnsanı denilmektedir. Bilim insanları bilim alanında yeterli düzeyde çalışma yapmasalardı, teknoloji bu kadar ileri seviyede olamayacaktı. Teknolojinin gelişmesinin ardından, bu iki dünya her zaman birbiriyle iç içe olmuş ve bundan sonrada olmaya devam edeceklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder