7 Mart 2017 Salı

6 Adımda Nasıl Youtuber olunur?

Youtuber olmak istiyorsanız, nasıl Youtuber olunur veya Youtube’da nasıl popüler olunur bir bilginiz yoksa bu yazılanları mutlaka okumanız gerekiyor.

Ülkemizde son yıllarda popülerliği artan Youtube oldukça geniş kitlelere hâkim olmayı başardı. Son iki yılda adeta patlama yapan Youtube kitlesini her geçen gün arttırmakta. Bu kitle ile birlikte her geçen gün yeni bir Youtube kanalı açılmakta. Youtube’dan para kazanmak için her kesimden insan bir kanal açıp para kazanma umutlarında.Çoğu insan heves edip Youtube’dan bir kanal açar ve kendini Youtuberlar kervanına katıldığını sanır , ama çoğu insan pek bir şey tutturamıyor. İyi ve kaliteli kanal açıp hızla zirveye oynamak için gerekli önemli hususlar var. Bunların başında yaptığınız işte para odaklı çalışmak yerine, kalite odaklı çalışmak gerekir. Yaptığınız videoya baktığınızda diğer videoların önüne geçecek kalitede mi yoksa vasatın altında mı olduğunu anlamak. Maalesef çoğu video vasatın altında kalitede video hazırlamakta. İnsanlar bir emek veriyor ama emekleri çoğu zaman boşa gidiyor. Nasıl youtuber olunur ve uyulması gerekenleri sırasıyla anlatacağım.



1- Kategori Seçimini İyi Yapmak


Kategori seçimi iyi bir Youtuber olma aşamasındaki başta gelen maddelerden biri. Yapacağınız videolar aynı kategori altında olmalı ve sizi takip edenleri hayal kırıklığına uğratmamalısınız. Şöyle düşünün siz bir kanalı neden takip edersiniz, biraz empati ile kategori seçimini daha iyi anlarsınız. Mesela bir uzaylılar ile ilgili bir video gördünüz çok beğendiniz ve kanalını ziyaret ederek diğer videolarına baktınız. Kanalda beğendiğiniz videolar ile ilgili videoların yerine; komik videolar, ders anlatımları, spor ile ilgili vs. yani alakasız çeşitli videoların olduğunu gördünüz. Bu kanalı takip eder misiniz? Ya da şöyle düşünün, en iyi Youtuberlar hangi kategori içerisinde video paylaşıyor. Mesela Ruhi Çenet ele alalım bu kanalı beğenmenizdeki amaç aynı kategoriden yeni videolar geleceği amacıyla yaklaşanız.

Kategori seçimi hakkında kafanızda bir ışık yanmıyor ve ne yapacağınızı bilmiyorsanız, Youtube Para Kazanma adlı yazılı okumanızı tavsiye ederim. Bu yazı etkili bir kanal için size fikir verebilir. Sonuçta belirlediğiniz kategori üzerinden videolar çıkaracaksınız en sevdiğiniz ve yapmaktan mutluluk duyduğunuz kategoriyi seçin. Eğer gerçekten bu işten para kazanmak istiyorsanız nasıl youtuber olunur iyi araştırın.

En iyi tavsiye ülkemizde hiç olmayan farklı bir kanal oluşturma.



2- Doğru içerik için doğru kaynak



Kategori seçiminden sonra yapacağınız ilk iş bilgi sahibi olduğunuz bir içerik oluşturmanız. Her insan bildiği bir konu vardır ama ve en doğru bilgiyi doğru kaynaktan almak gerekir. İçeriği oluşturmadan önce iyi araştırma yapmak çok önemli. Örneğin ilginç olaylar hakkında bir video hazırlayacaksınız, araştırma yaptığınızda karşınıza yüzlerce yazı ve seçenek gelecek. Kafa karışıklığı yaratmadan size en iyi, ilginç ve duymadığınız bir olay varsa onları seçin ve olayın gerçek olup olmadığını teyit için farklı kaynaklara bakmayı unutmayın. Çabuk yükselip popüler bir Youtuber olmak için yalan veya yanlış bilgiler vererek itibarınızı düşürürsünüz. Nasıl youtuber olunur konusu oldukça geniş etmenler ve maddeler gerektirir ve bir içeriği sonuna kadar okumak en önemlisidir. Bir yazıyı üstün körü okuyorsanız yanlış yoldasınız demektir. Oku ve bilgi sahibi ol.

 3- Doğru Anahtar Kelimeyi Bulmak



Yeni başladığınızı var sayarak, önemli bir püf noktayı sizinle paylaşacağım. Anahtar kelime bir içeriği bulmanızı sağlayan kelime ve kelime öbekleridir. Örneğin komik videolar yerine dünyanın en komik videoları şeklinde daha az rekabete sahip olan cümleleri seçin. Günlük az ziyaretçi alırsınız ama videonuz beğenildiğinde kar topu misali gün geçtikçe izlenme sayınız artacaktır. Hatta komik videolar olarak ilk sayfada çıkar ve videonuz zirveye bile koşabilir. Demek istediğim koşmayı öğrenmek için, önce ayağa kalmanız daha sonra yürümeniz gerekir, sonra zaten koşmayı öğrenirsiniz. Zor kelimeler seçerek yükselmenizi zorlaştırırsınız.

Bir diğer yöntem ise ilgi çekici başlık atmanız ve videoya ilgili güzel bir resim hazırlamanız. İlgi çekici başlık ve resim olmazsa olmazlardandır. Önerilen videolarda en aşağıda olsanız bile konu ile ilgili bir resim ve ilginç bir başlığınız varsa tıklanma yüzdenizi arttırırsınız. Onca video üzerinden sizi seçenler ve videoyu beğendiğinde inanamayacağınız hızda büyürsünüz.

Youtube’da milyonlarca izlenmeye sahip birçok kanal var peki Youtube ne kadar para kazandırıyor merak ettiniz mi? Detayları linkteki konudan bakabilirsiniz.



4- İçeriğe Göre Tavır Takınmak


İçeriği hazırlarken kategoriye göre ayak uydurun, mesela bir korku hikayesi anlatıyorsanız, ses tonunuz olayla alakalı olmalı. Sesiniz sakin ve ağır olmalı, enerjik bir şekilde olayı anlatırsanız olayın bütün büyüsü kaçar. Ya da tam tersi bir fıkra anlatırken mırıldanma yerine enerjik ve dinç bir şekilde anlatmak gerekir. Zaten istediğiniz kategoride başarılı olmuş benzer videolara bakarak nasıl hal ve tavır takındığını görürsünüz. Fazla ayrıntıya girmeme gerek yok sanırım anlamışsınızdır.



5- Umutsuzluğa kapılmamak

Birkaç video hazırlayıp istediğiniz sonuçları alamadığınızda üzülmeyin ve umutsuzluğa kapılmayın. Ters giden bir şey mutlaka vardır. Başa dönün ve durum analizi yapın. Nerede yanlış yaptım deyin kendinize. Eksikliğinizi bulun ve ona yönelin. Örneğin sesiniz kötü olabilir, ses düzenleme programlarını kullanmaktan çekinmeyin. Diksiyon ile ilgili yazılar okuyun veya profesyonel destek alın. Örneğin İSMEK tarzı ücretsiz kurslara gidebilirsiniz. Popüler bir Youtuber olma zor bir süreçten geçer. Zoru başarmaktır doğru.

Popüler Olmanın Yollarını araştırın

A-) Kendiniz gibi davranın; kasmadan ve doğal görünüm çok önemlidir.

B-) Reklam yapın; illa para harcamanıza gerek yok, her video altına ilgi çekici ve güzel yorumlar yapın. Olumlu veya olumsuz olması önemli değil. Önemli olan Youtube’da sosyal olmak.

C-) Güncel içerikler paylaşın; Gündemde ne gidiyorsa onu yapın ve işin profesyonel olun.

D-) Yenilikçi olmayı unutmayın; fark yaratacak işler yapın, hileden uzak durun.

E-) Aktif olun; Videolarınıza gelen yorumlara cevap verin.

F-) Düzenli video paylaşımı; en az haftada bir video yüklemeye özen gösterin



İzlenmeye etki eden etkenler

  • İzlenme süresi: Videonuzda hemen çıkma oranı yüksekse bu eksi hanenize yazılır. Örneğin 5 dakikalık videonun ortalama süresi 20 saniye ve altı ise bunu Youtube görür ve hoş karşılamaz.

  • Beğenme: Youtube’un dikkatini çeker ve üst sıralara tırmanmanıza etki eder.

  • Olumlu yorum: İzleyiciler video hakkında fikir almak için baktığında hoş yorumlar görmesi, izlenme sürenize olumlu etki edecektir.

Sizlere nasıl Youtuber olunur anlatmaya çalıştık. Gördüğünüz gibi Youtuber olmak hiç de kolay bir iş değil. Gerçekten bu işe başlamak ve hayal kırıklığı yaşamamak için bunların hepsine uymanız gerekiyor.



6- Doğru ekipmanları tespit etmek


Çoğu Youtuberlar kullandığı ekipmanların tamamını söylemez, saklı tutar veya eksik söyler. Bunu yapmalarındaki amaç; ekmeklerine ortak çıksın istemezler. Boynuz kulağı geçmesin misali. Dünyadaki bütün kanal sahiplerinin olmazsa olmaz denilebilecek araçları vardır. Youtuberların kullandığı programlar video çekme programı, video edit programları vs. verdiğimiz başlıktan ulaşabilirsiniz.

Bu programları kullanmadığınızda (hepsini değil ama bir kısmını) profesyonel olma şansınız yok gibi.

3 yorum:

  1. hocam sayenizde youtube hesabı actım teşekkürler artık bende yakında youtuber olacagım youtubede para kazanma ile ilgili yazılarınız varsa bakmak istiyorum youtuberler cok para kazanıyorlar diye duydum sayenizde bende ilk adımı atmış bulunmaktayım

    YanıtlaSil
  2. […] yaparak içerik hazırlayın, videoya baktığınızda içiniz rahat etsin. Size faydası olacak nasıl youtuber olunur adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.  Yazıda etkili bir şekilde Youtube’da […]

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir anlatım olmuş , tebriklerr

    YanıtlaSil