27 Kasım 2018 Salı

Teknoloji nedir

Kısaca insan oğlunun var oluşundan şu ana kadar yaptığı alet ve gereçlere teknoloji denir. Mağara adamları bile hayatlarını kolaylaştırma adına teknolojiyi kullanıp geliştirmişlerdir. En basit örneği, avlanmak için yaptıkları mızraklar ve hayvan derileri ile yaptıkları elbiselerdir. Teknoloji nedir ne işe yarar diye sorulduğunda bu şekilde özetleyebiliriz. Günümüzde de aynı işleyiş devam ediyor ve her geçen gün teknoloji ilerlemekte. Çığır açan bir örnek vermek gerekirse, telefonu örnek gösterebiliriz. İlk icat edildiği zaman ile şuna ki halini gördüğümüzde insanın ne kadar becerikli ve yenilikçi olduğunu anlayabiliriz. Günümüzde teknoloji hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Teknolojinin yararları nedir derseniz saymakla bitiremeyeceğimiz bir konu. Kısaca şöyle anlatabiliriz; teknolojik aletleri ve gereçleri hayatımızdan çıkardığımızda mağara adamlarından bile kötü duruma geliriz ve hayatımızı devam ettiremeyiz. Cep telefonu, bilgisayar ve televizyon olmadan hayatımızın anlamsız ve sıkıcı olduğunu düşünürüz. Nitekim bu olanaklar sadece iletişim ve keyifli zaman geçirmemiz için varlar. Seyahat etmemizi sağlayan arabalar olmadan ne yapardık.

Teknoloji nedir öğrendikten sonra bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da zarar verebilmekte. Teknolojinin zararları yararlarından az olsa da oldukça büyük bir öneme sahiptir. Teknolojiyi iyi ve sağlıklı bir şekilde kullanmak hayatımızın doğru bir şekilde devam etmesi için çok önemlidir. Teknolojinin başlıca zararlarını şu şekilde özetleyebiliriz. Sosyal hayattan soğuma ve iletişim bozuklukları, şişmanlık, uyku bozuklukları ve depreşip hallerin yaşanması gibi sıralayabiliriz. Bu sorunlar çok ciddidir ve devam edildiğinde daha büyük sorunlara neden olabilir.

Teknoloji Çeşitleri Nelerdir?

Tarih boyunca bütün gelişmeleri teknolojik gelişme diye nitelendirilirken teknoloji çeşitleri nelerdir diye merak edildiğinde ortaya yüzlerce kategori çıkmaktadır. Bu kategoriler içerisinde yer alan bilişim teknolojisi son dönemin en popüler olan dalıdır. Ayrıca Telekomünikasyon, televizyon ve Tıp teknolojisi de oldukça popüler olan alanlardır. Bununla birlikte ısıtma teknolojisi, motor teknolojisi, askeri teknolojiler, elektrik ve elektronik teknolojileri, inşaat teknolojisi, yapı teknolojileri de hayatımızın her an içinde olan ve önemli bir noktada bulunan uygulamalar bütünüdür. Mikro teknoloji ve nano teknoloji de son dönemin popüler ve en çok duyduğumuz çalışma sahaları olarak ön plana çıkmaktadır. Gelişen teknolojiler diye nitelendirilip oldukça geniş bir sahada bulunan birçok yeni ve tasarım aşamasındaki teknoloji gelecekte hayatımızda yerini alacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder