18 Ekim 2017 Çarşamba

Uzay Teknolojileri Nedir?

Uzay çağının başlangıcı olarak görebileceğimiz 21. Yüzyılın ortaları, uzay teknolojisindeki gelişmelerinde hızlı bir şekilde arttığı önemli bir zaman dilimidir. Zira 21. yüzyılın başlarından itibaren, uzay teknolojisi üzerinde çok ciddi çalışmalar yapılmaya başlanmış olup, bu çalışmalar halen hız kesmeden devam etmektedir. Peki bu çağda kullanılan uzay teknolojisi nelerdir? Bu alanda hangi çalışmalar yapılmaktadır?


Uzay Teknolojisi Nelerdir?

Tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin uzay bilimleri ve uzay teknolojileri üzerinde,önemli çalışmaları bulunmaktadır. Bu çalışmaların tamamı uzay hakkında yeni keşifler yapmak ve uzayda hayat olup olmadığını keşfetmek için yapılmaktadır. Bu keşif araştırmalarının en önemli nedeninin ise, insan yaşamına büyük kolaylıklar tanıyan enerji ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik yapılmaktadır.

Uzay teknolojilerini, insanlı ve insansız uzay araçları şeklinde iki ana başlık altında toplayabiliriz.

Genel olarak uzay teknolojilerinden bazılarını, şu şekilde sıralayabiliriz.


Uydular; Üzerlerinde özel alıcı ve vericilerin yer aldığı ve dünyanın yörüngesinde dönmekte olan uzay teknolojisidir. Uydular füzeler veya uzay mekikleri ile uzaya yollanmaktadır.

Yörünge araçları; Diğer gezegen veya gök cisimlerin yörüngesine gönderilmek suretiyle, keşif yapma özelliğine sahip araçlardır.

Uzay mekikleri; Uzay mekiği olarak adlandırılan ve genelde insanlı uzay aracı olarakta bilinen araçlardır. Bu araçlar uzaya insanla birlikte, farklı donanımsal araç ve gereçleride taşımaktadır.

Uzay teknolojileri alanı sadece uzaya çıkabilen araçları kapsamayıp, bu kapsamda yapılan çalışmalarda kullanılan birçok araç gereci de bünyesinde barındıran önemli bir alandır.

Son yıllarda uzay teknolojisi üzerinde yapılan ve büyük başarı elde edilen çalışmalar, özellikle 22. yüzyılın tamamen uzay çağı olabileceğinin de işaretlerini taşımaktadır. Netliğe kavuşmamış bazı çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte, uzayın bilinmeyenlerine dair çok daha detaylı bilgiler elde edilerek, uzay teknolojisinin üst düzey gelişiminin sağlanması hedeflenmektedir. Teknoloji Nedir ne değildir merak ediyorsanız linkini verdiğimiz konudan okuyabilirsiniz.

2 yorum:

  1. Çok yardımcı olmasanda saol çünkü ödevime yardım ettim.....

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim ama ödevime çok yardımcı olamadın......

    YanıtlaSil