4 Ekim 2017 Çarşamba

2018 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Özel sektörde çalışan on binlerce kişi daha şimdiden 2018 asgari ücret ne kadar olacak sorusu ile kaygılanmaktadır. 2017 yılı itibariyle artık başka bir zam yapılmayacağı ortaya çıkmış olmakla birlikte 2018 yılında asgari ücretliye sunulması planlanan zam hakkında henüz net bir rakam söz konusu değil. Ancak toplamı 14 milyonu bulan asgari ücretliler için yapılacak zam oranı oldukça önemli.

Asgari ücretin belirlenmesinde hükümet, işverenlerin temsilcileri ve sendika temsilcileri yer almaktadır. Bu üç grubun istişare ederek bir karara varması neticesinde asgari ücret belirlenmektedir. Bu noktada eli en güçlü olan taraf elbette ki hükümet kanadı olmaktadır. Hükümet birtakım indirim vaatleri ile birlikte işveren temsilcilerini de yanına çekerek zam oranını istediği şekilde ayarlayabilmektedir. Eğer bu heyet nihai bir karara vararak zam konusunda anlaşamazsa bu sefer hakem kuruluna gidilip son karar verilmektedir.

Şimdiden başlayan 2018 asgari ücret ne kadar tartışmalarında henüz net bir oran belirlenmiş olmamakla birlikte geçmiş yıllardaki tecrübelere dayanılarak 2018 yılındaki asgari ücret tahmin edilebilmektedir. Asgari ücretin belirlenebilmesi için yararlanılan ölçütler ve bunların ederi netleşecek olan asgari ücretle ilgili fikir vermektedir. Buna göre sigorta işçi gideri 2018 için 272 lira olurken işsizlik ödeneği 19 lira olacaktır. Damga vergisi 15 lira, gelir vergisi de 250 lira olarak belirlenmesi muhtemeldir. Asgari geçim indirimi 2018 yılı için 145 lira olduğunda 2018 yılındaki asgari ücret net olarak 1540 Liraya tekabül etmektedir. Brüt olarak bakıldığında ise 2018 yılı için belirlenecek olan asgari ücret miktarı 1943 liradır.

Genellikle memurlara yapılan zamma yakın bir zam oranı belirlenen asgari ücret zammı bu yıl memurlara yüzde 6 ile 8 arasında verildiğinden dolayı asgari ücretliler içinde %5 ile 10 arasında olması beklenmektedir. Asgari ücret talebinde bulunanların en büyük beklentisi bu yıl için asgari ücretlilerden kesilmekte olan vergilerin devre dışı bırakılmasıdır. Çünkü asgari ücret üstünden yüzde 15 oranında vergi kesilmektedir. Eğer bu yüzde on beşli kesinti ortadan kalkacak olursa 1900 lira net olarak asgari ücretler ödenebilmektedir. Ancak şu an için oldukça zor görülen bu durumda hükümetin planı yüzde 15 olan vergi kesintisini yüzde 10’a indirerek doğal bir zam oluşturmaktır.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder